kolmapäev, 17. juuli 2013

Koeraelu ja elu koertega

Kokku on meil siis nüüd olnud kaks tööpäeva. Selge on see, et aeg lihtsalt lendab ja kui tuppa jõuad, siis ongi varsti juba aeg ka minna magama.

Kord on siin üsnagi karm. Kõik tuleb teha TÄPSELT nii nagu tahab Hege ehk Per-Thore naine. Kõige olulisem tundub neile hetkel küll see olevat, et koerad üldse ei hauguks- kohe üldse mitte. Kennelis peab valitsema absoluutne vaikus ja seda muide igal ajal- söötes, koertega jooksule minnes, kennelit puhastades jne. Ehk see tähendab seda, et kui keegi kuskil oma suu lahti teeb, peab jooksma kohale ja hõikama, või kui see ei aita, siis pistad röökima. Vahepeal ongi tunne, et sa lihtsalt karjud terve päeva.....seega kui keegi midagi saata tahab, siis kurgupastillid oleks vist päris hea mõte.
Tegelikkuses pole muidugi peaaegu mitte kunagi sellist hetke, kus kõik oleks vaikne. Koertel on ikka alati midagi öelda- küll on vaja naaber mängima kutsuda või vaielda selle üle, kes on boss või elada kaasa kellegi teise arveteõiendamisele jne. jne. Kuna koeraaias on kõik kuudid üksteisele väga lähedal, elatakse üksteise tegemistele väga usinalt kaasa. Nii kui midagi põnevat toimub, on see kohe kõigile teada ja ega siis ei saa enam vaikseks pealtvaatajaks jääda!

Kutsikate aedikud
Koeraaediku idüll
Esmane ülesanne on tegelikult koertega tuttavaks saada. Neid on siin 87+ 9 kutsikat. Vaikselt uurime koerte tausta, kes on sugulased, kui vanad ja kes neist on käinud näiteks 500km Finnmarkslopeti võistlusel. Muide Per -Thore naine võtab ka järgmisest ise osa ;) Enne suurvõistlust ootab Heget ja meie kaashändlerit aga kohalik kelgukoertevõistlus Troms Quest.


Mikke

Ülesanded kennelis jagame me omavahel ära ja kõik teevad kõike. Kõige esimene asi, mida me hommikul teeme, on kutsikate söötmine. Ehk äratus on kell 7.30 (sellel, kes kutsikate hommikuses vahetuses on). Kutsikad söövad neli korda päevas. Kolm suuremat on u. kolme kuu vanused ja 6 nooremat u. 6 nädalased. Söövad nad meil vees pehmeks leotatud krõbinaid, mis segatakse vahetult enne söötmist veise või sea siseelunditega (pole päris kindel, kuna selle jõleda massi järgi on raske midagi otsustada...).


Kutsikate söötmine on alati loterii- kas saab toit söödud või läheb jälle pirtsutamiseks

Mike
 
Ees Marta ja ....äkki Matt :D Veel on raske tuvastada
ning taga vasakult Fame ja Ceri, kes läbib oma suure peamuhu tõttu hetkel ravikuuri

Kell 9 algab kõigil tööpäev- kes peseb kutsikate aedikuid ja kuute, kes koristab suurte koerte aedikut ja paneb kõigile puhta vee, kes jalutab kutsikatega. Kutsikate aedikud puhastatakse iga päev pesuvahendi ja survepesuga, kutsikate kuudid pestakse samuti iga päev üle ja vahetatakse hein. Kui te nüüd mõtlete, et kõige parem töö on loomulikult kutsikatega jalutamine, siis te eksite!!! Jalutamas käime nendega seal, kus jookseme. Võimatu on kõiki korraga jälgida, kui osad ühes suunas jooksevad ja teised teises ning vahepeal tuleb neid kuskilt lompidest välja koukida.....

Josh kutsikate juures

Maret puhastab kutsikate kuute

Moijito, taustal Heckler
Järgmisena on valida igasugu tööde vahel: kenneli alal peab täitma auke, veelombid seisva veega kõrvaldama, kuudi aluseid puhtastama, koeri harjama, küüsi lõikama, kuute ehitama, kelgukotte ja vasrustust parandama, tööruume koristama ja paksukesi jooksutama.....

Kahlua vaatamas toimetamist

Meie tööväli. Eemal meie kodu ;)

Keerasime kuudid kummuli, et nende aluseid puhastada


Tequila nautimas harjamist

Tiril päevitamas

Tequila

Maret ja Anton (üks Finnmarkslopeti koertest )

Kella 5st hakkavad ettevalmistused söötmiseks ehk kennelis toimub taas koristus. Osad valmistavad samal ajal ka koeratoidu. Kõigepealt tuleb liha jaotada ämbritesse, seejärel lisada krõbinaid (huvilistele, et koerad söövad Royal Canini) ning sellele kõigele peale lasta paras ports vett. Tulemuseks on tõeliselt rõve lihasupp.


Lihasupi materjal

Seejärel haaravad kõik omale ämbrid käe otsa ja eelnevalt kokkulepitud jaotuse alusel antakse kogu suurele näljaste kambale portsjonid kätte. Toidu jagamist alustatakse siis, kui koerad on suutnud oma elevuse maha suruda ja maal lasub midagi vaikuse sarnast. Kokku kulub kogu karjale kuus 20- liitrist ämbritäit imelist rooga.

Järgmise toidukorra tarvis toome suurest külmutustreilerist uue nö. lihaplaadi, mis on täiesti jääs ja parajalt raske. Seejärel lõhume plaadi tükkideks, et liha kiiremini üles soojeneks ja katame kõik kinni, et linnud asjast oma osa ei tuleks nõudma.

Viimase tööna on vaja õhtuti kell 10 kutsikad toita, aedikud koristada, panna valmis kutsikate hommikusöök ja tuua toiduruumi valmis uued lihatükikesed.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar